ArıcılıkGenel

ÇEKİRDEK KOVANLAR

 

Tek Petekli Kutular

 

Zander tarafından geliştirilmiştir. Almanya ve Orta Avrupa ülkelerinde önceki yıllarda kullanılmış ve yavaş yavaş ter edilmeye başlanmıştır. Özellikle araçla gidilmeyen tecritli çiftleştirme alanlarına tek petekli kutuların nakilleri kolay olmaktadır. Bu kutular genç işçi arı ile doldurulmalıdır. Çerçeveyi çıkartmadan ana arının yumurtladığı gözlenebilir. Daha az işçi arı ile kutu doldurulur. Ancak bu kutularda, koloninin biyolojik düzeni için gerekli olan 3 adet peteğin bulunmaması, ısı ayarlamasının yapılmaması ve ana arının yeterli yumurtlama alanı bulamaması gibi çeşitli olumsuzluklar söz konusudur.

 

 

3 Petekli Styraphor Çiftleştirme Kutuları

 

İyi bir izolasyona sahip olması, yiyecek bölümünün bulunması, 3 petekli oluşu, arı gelişimi için biyolojik şartların sağlanmış olması kutuların kullanımını arttırmaktadır. Bu kutular ile Akdeniz Bölgesinde yılda 4 adet çiftleşmiş ana arı yetiştirmek mümkündür. Ayrıca Akdeniz sahilinde bu kutular ile arılar kışlatılabilir. Bu kovanların iç yüzeyleri meyilli veya dikdörtgen yapıda olabilir. Ancak içe meyilli yapıda olanlar tercih edilmektedir. Böyle kutulardan peteklerin çıkarılması ve kontrolü kolaydır.

 

 

Çok Petekli Kirchhain Çiftleştirme Kutuları

 

 

İnci ‘ye göre, son yıllarda Amerika, Almanya ve Avusturya’da çiftleştirme kolonisini büyütme eğilimi ortaya çıkmıştır. Çok petekli kutuların en tanınmış olanı Kirchhain kutularıdır. Bu kutulardaki çekirdek koloni, dağlık bölgelerdeki kötü hava koşullarına dayanabilmekte ve arı kayıpları minimum düzeye inmektedir.

 

Standart langstroth kovan çerçevesinin yarısı boyutunda 6 adet çerçeveden oluşmaktadır. Bu kutuları doldurmak için oldukça fazla arı gerekmektedir.

 

Diğer bir yöntem ise, kovanlarda petekler yaptırıldıktan sonra bunlar arılı olarak çiftleştirme kutularına alınır. Sezon sonunda da büyük kovanlarda birleştirme yapılır. 4 adet çiftleştirme kutusu birleştirildiğinde büyük bir kovan olabilmektedir. Çiftleştirme bölgelerinde yeterli miktarda aynı ırka mensup koloninin bulunması, çiftleşme güvenliği açısından önemlidir.

 

 

Çerçeveli Çiftleştirme Kutuları ( İnci İki Bölmeli Kutular )

 

 

İnci’ye göre, sert styraphordan yapılmış ve tecrit özelliği geliştirilmiş bir çiftleşme kutusudur. Kutuda, iki çifleştirme bölümü mevcut olup bunlar bir arada dizayn edilmiştir. Gerektiğinde oradaki ayırıcı eleman çıkarılarak  da kullanılabilir. Böylece iki ayrı bölüm, tek bir büyük kutu haline getirilmiş olur. Üçer çerçeveli  her iki çekirdek koloni birleştirildiğinde, elde edilen güçlü çekirdek koloniyi sahil bölgelerinde kışlatmak mümkündür. Kutulardaki çerçeveler sonbaharda Langstrot çerçevelere de takılabilmektedir. Nakil sırasında havalandırma mekanizması çalışan, sıcak havalarda arı kaçışı olmayan ve ilkbaharda kolay hazırlanabilen bu kutuların arazideki kullanımı daha güvenlidir.

 

 

Apimaye Termo 4 Bölmeli Ana Arı Yetiştirme Ruşeti

 

 

Termo 4 bölmeli ana arı yetiştirme ruşeti ile her bölge ve her iklimde aynı anda bağımsız 4 koloni yetiştirmek mümkündür.

 

 

Çiftleştirme Kutularına Konulacak Arıların Özelliği

 

Bu arılar genç ve bal getirmeye hazır 13-21 günlük işçi arılar olmalıdır. Sayıları kutuları dolduracak ve çerçeveleri saracak miktarda hazırlanmalıdır.

 

 

Ana Arı Çiftleştirme Kutularının Doldurulması

 

Paket kutusuna toplanmış ve 17 derece serin yerde sakinleşmiş arılar uçmamaları için hafif ıslatılır ve kepçeler kullanılarak her bir kutuya bir kepçe arı konulur. Çok petekli çiftleştirme kutuları için bir dolu kepçe yerine işçi arılar huni yardımı ile doldurulmaktadır.

Ana arı çiftleştirme kutularının içine ana arı kafeslerle konulacağı gibi, kutuyu doldurduktan sonra uçuş deliğinden içeri de salınabilir. Ana arı direkt olarak kutuların içerisinde doğum yapar.

Koç ve Gençer’e göre, eğer çiftleştirme kutuları içinde nem %40’ın altına düşerse ana arı yüksüğü kurur, sertleşir ve ana arı yüksük içinde ölür.

Doldurulan ana arılı kovanlar, 15-17 derece arasında bir sıcaklıkta karanlık ve iyi havalandırılmış bir odada 3-4 gün tutulur ve daha sonra çiftleştirme alanına dağıtılır. Kovanlarda her yaştan işçi arı mevcut ise, bunları karanlık odada bekletmeye gerek kalmaz.

 

 

Çiftleştirme Kutularında Beslenme

 

Dinlenme odalarından alınan kovanlar akşamüzeri çiftleşme alanlarına dağıtılır. Çiftleştirme odasındaki bekleme sürecinde ana arı çekirdek koloniye hakim olmuştur.

Çiftleştirme alanları çalılık, engebeli ve seyrek ağaçlı olmalı, kovanlar çiftlik hayvanlarının yayılım alanı dışında kalmalı, kutular farklı renklerde boyanmalıdır. Çiftleşmemiş ana arıların, çiftleştirme kutularına girmesi önlenmelidir.

Etiketler
Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir