Ana Arı SatışıPaket Arıcılık

Ana Arı Satışı | İlkbaharda Arıların Beslenmesi

Hikaye AYRICALIKLAR

  • Knowledge is power
  • The Future Of Possible
  • Hibs and Ross County fans on final
  • Tip of the day: That man again
  • Hibs and Ross County fans on final
  • Spieth in danger of missing cut

Ana Arı Satışı | İlkbaharda Arıların Beslenmesi

Arı beslenmesinde kullanılacak olan besinler, arıların doğal gıdası olan bal, polen ve su karışımlarına yakın bileşimler olmalıdır. Bunun için bal yeri-ne kristal toz şeker, polen yerine yağsız süt tozu veya yağsız soya unu kullanılır. Bu gıdalara, arıların normal fonksiyonlarını yapmaları için vitamin ve mineral madde karışımları da ilave edilmelidir. Bu maddeler ile hazırlanan değişik formüller kolonilere ek gıda olarak verilir.

Şurup Hazırlama

Arıcılıkta şeker şurubunun hazırlanması çok önemlidir. Özellikle şuruptaki su oranı mevsime göre değişiklik gösterir. Bilhassa ilkbaharda arılar, yavru beslemek için bol miktarda su taşıma durumunda olduklarından ilkbaharda verilen şuruplar 1 kg şeker ve 1 It su (1:1) , sonbaharda ise 2 kg şeker ve 1 It su (2:1) oranında hazırlanmalıdır. Şurup temiz su ile yapılır. Bunun için su önce kaynatılır. Kaynamış suyun bir müddet soğuması beklenir. Ilık suya şeker veya bal ilave edilir. Şeker iyice çözününceye kadar karıştırılır. Şurup kesinlikle tekrar kaynatılmaz. Tekrar tekrar kaynatılmış şurup arılarda sindirim yolları bozukluklarına sebep olmaktadır.

Şuruplara nosema ilacının katılması şu şekilde yapılır: Şurup, ilaçlanacak koloni sayısına göre hazırlanır ve soğumaya bırakılır. 25-30°C civarındaki şuruba Fumidil B ilacı katılır. Koloni miktarına göre hesaplanan ilaç önce bir kavanoz suda çözdürülür, daha sonra şuruba ilave edilerek iyice karıştırılır. Vitaminli şurup yapmak için de ruhsatlı arı vitamini ayni yol izlenerek şuruba katılır.

Kek Hazırlama

Polenli veya vitaminli 10 kg’lık arı keki yapmak için 6.5 kg pudra şekeri + 3 kg bal + 400 gr yağsız süt tozu + 100 gr toz polen veya arı vitamini gerekir. Pudra şekeri, süt tozu ve varsa toz polen veya arı vitamini birbiri ile iyice karıştırılır. Temiz süzme bal 56°C’yi geçmeyecek şekilde ısıtılır. Isıtılan bal biraz soğuduktan sonra katı karışım üzerine dökülür. Daha sonra ya mekanik olarak ya da elle yoğurma işlemi yapılır. Ekmek hamuru kıvamına gelen kek, zayıf kolonilere 250 gr, kuvvetli kolonilere 1-2 kg olarak verilir.

Kaynak: Dr. Ertaç TUTKUN – Arıcılık Tekniği  2011 – Ankara

Ana Arı Satışı | Arıcılıkta Mevsimsel Çalışma Düzeni

[/ tie_full_img]

[sola doldurma = “% 5” sağ = “% 5”]

Arılığın Düzenlenmesi

İleride yapılacak çalışmalarda kolaylık sağlamak için kıştan çıkışta arıların henüz uçuşa geçmediği dönemde koyanların yerlerinin değiştirilmesi mümkündür. Yer değiştirme işlemi sakin, gürültüsüz ve koloniyi sarsmadan yapılmalıdır. Arıların kovanlarını şaşırmamaları için kovanlara renk işaretinin konulması yararlıdır. Ayrıca arazide bulunan arılıklarda koyanların taş, tuğla gibi takozlar üzerine alınarak yerden yükseltilmesi gerekir. Arılığın ve kovanların yeri, arılar uçuşa başladıktan sonra kesinlikle değiştirilmemelidir.

Kovan içi kontrolleri

Çevre ısısının 15’C’ye yükseldiği günlerde kovan içi kontrolü yapılabilir. Bunun için körük yakılır ve uçuş deliğinden hafif dumanlanmadan sonra sarsmadan kovanın kapağı açılır.

İçten yapılmış olan dolgu ve sargı maddelerinden gereksiz olanlar alınır ve kovan içi temizliği yapılır. Temizlik sırasında arılı ve ballı çerçeveler, temizlenmiş kovanlara yerleştirilir. Boşalan kovan temizlenir, güneşte kurutulur ve yeniden kullanmaya hazır hale getirilir.

Arılı çerçeveler incelenirken kovan üzerinde tutulmalıdır veya genç arılar yere düşebilir. Bu aşamada, üzerinde arı bulunmayan ve kullanışsız siyah petekli çerçeveler alınır, eritilerek mum yapılır.

Kovan içi kontrollerde ana arının yumurtlama miktarı ve yavrulu çerçeve miktarı ile arı mevcudu gözlenir. Böylece ballı ve boş çerçeveler tespit edilir. Sonraki kontrollerde koloni gelişme hızı takip edilir. Bu notlar her koloni için ayrı bir karta işlenir. Kovan içi kontrolleri en geç iki haftada bir yapılmalıdır.

Ana Arı Satışı | Arıcılıkta Mevsimsel Çalışma Düzeni

Arif Efendi Arı Satışı firması olarak sektörde müşteri memnuniyeti ile hizmet vermekteyiz. Türkiye geneli ana arı, paket arı ve bal satışımız yaklaşık 10 yıldan beri devam etmektedir. Arı satışlarımız ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  • Adres: İstasyon Mah. Ayaş Cad. No:12/A Sincan / Ankara
  • Telefon: 0312 276 10 00
  • Gsm: 0530 601 03 77
Etiketler
Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir