Bal Üretimi

Organik Bal Üretimi

Tarım alanlarında ve seralarda bilinçsizce kullanılan ve çevre kirliliğine neden olan birçok inorganik bileşik, hormonlar, sentetik organik ilaçlar ve yapay gübrelerin büyük bir kısmı doğaya yabancı karakterde yani “ksenobiyotik” maddeleridir.

Bu maddelerin zaman içinde insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin yaygınlaşması, bilim adamları ve çevre bilim uzmanlarını harekete geçirmiş ve acil önlemler almaya zorlamıştır. Böylece 1980 li yılların başlarında doğaya yabancı, inorganik maddeleri kullanmadan, sağlıklı ve kalıntı problemi olmayan tarım ürünleri elde etmek düşüncesi ortaya atılmıştır.

Daha sonra organik tarım yapılabilir fikri olgunlaştırılmış, çalışma prensipleri belirlenmiş ve sonuçta organik ürünler elde edilmeye başlanmıştır. Organik ürünler, doğal koşullarda üretilmeleri ve daha sağlıklı olmaları nedeniyle tat, aroma ve lezzet bakımından, entansif tarımı yapılan ürünlerden kolaylıkla ayırt edilebilmektedirler.

Organik bal üretimi de bazı koşulların yerine getirilmesi durumunda mümkün olabilmektedir. Bu kriterler aşağıda kısaca açıklanmıştır.
1- Arıcılık yapılan yer, organik bal üretimine uygun olmalıdır. Suni gübre, hormon ve tarım ilaçlarının uygulandığı sera ve kültürel üretime açık alanlardan en az 3 km uzakta olmalıdır.

2- Organik arıcılık yapılacak alanlar, kontrol ve sertifikasyon kuruluşları tarafından önceden denetlenmeli ve organik koşullara uygunluğu saptanmalıdır.

3- Kovanlar styraphor (köpük) olmamalı, yağlıboya ile boyanmamalı, dezenfeksiyon amacıyla kimyasal maddeler kullanılmamalıdır.

4- Arılar taşınırken stres yaratacak uygulamalardan kaçınmalıdır.

5- Suni tohumlanmış ana arı kullanılmamalıdır.

Bu koşullar altında bal, balmumu, arı sütü, propolis, polen ve arı zehiri üretilebilir.

Arıcılık yapılan yer, organik bal üretimine uygun olmalıdır. Suni gübre, hormon ve tarım ilaçlarının uygulandığı sera ve kültürel üretime açık alanlardan en az 3 km uzakta olmalıdır.

[/ tie_full_img]

Organik Bal Üretimi

Ülkemizde Organik (Ekolojik) tarım yasası 3 Aralık 2004 tarihinde kabul edilmiş, bu konuda yatırım yapacak özel sektör kuruluşlarına, girdi maliyetlerini düşüren destek ve bazı kolaylıklar sağlanmıştır.Kontrol altında üretilen ve Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından sertifika verilen organik bal ürünleri marketlerde yüksek fiyatla alıcı bulmaktadır. Hatta bunların bir kısmı ihraç edilmeye başlanmıştır.

Halen Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından 16 kuruluşa, “Organik Tarım Kontrol ve Sertifikasyon Kurumu” olarak yetki verilmiştir.

Katkısız ve ilaç kalıntısız organik bal üretimi yapmak isteyen arıcılarla sözleşme imzalayan Arı Yetiştiricileri Birlikleri, üyelerine ahşap kovan, organik temel petek, kek , organik, üretim için izin verilen ilaçlar (Formiset, Thymoset, Thymowar, Obeson vb.) hijyenik arıcılık malzemeleri ve bal kapları temin etmektedir.

Sözleşmeli üreticiler, işletmelerinde kontrol edilmekte ve hasad sonu alınan bal örnekleri ticari glikoz ve ilaç kalıntısı yönünden incelenmektedir. Analiz sonuçları olumlu çıkan ballar organik bal olarak tüketiciye arz edilmektedir.

[/dolgu malzemesi]

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) tarafından arıcılara kimlik belgeleri ve işletme numaraları verilmektedir. Organik bal üretimi yapmak isteyen arıcıların
TAB belgesi alması gerekmektedir. Ekolojik bal üretiminden sonra “Bal Kodeksi”ne uygun ambalaj kapları kullanılmalı ve ballar uygun depo koşullarında saklanmalıdır.

[sola doldurma = “% 5” sağ = “% 5”]

Arif Efendi Arı Satışı firması olarak sektörde müşteri mennuniyeti ile hizmet vermekteyiz. Türkiye geneli ana arı, paket arı ve bal satışımız yaklaşık 10 yıldan beri devam etmektedir.

Arı ve Bal satışlarımız ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  • Adres: İstasyon Mah. Ayaş Cad. No:12/A Sincan / Ankara
  • Telefon: 0312 276 10 00
  • Gsm: 0530 601 03 77
Etiketler
Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir